Anne Mikkola

Valvojat eivät hoida työtään - tapaus Attendo, Juuka

Hoitajien tai viranomaisresurssien puute ei aina selitä vanhusten epäinhimillistä kohtelua.

Äitini Elvi Mikkolan lapsuudenystävä Pekka Virtanen (nimi muutettu) on lievän aivoinfarktin seurauksena ollut Juuassa nykyisessä Attendon hoivakodissa jo vuosia. Äidiltäni on kielletty yhteydenpito tähän ystäväänsä kokonaan puhelimitsekin. Eikä vain äidiltäni vaan koko hänen suvultaan, ja heidän puolisoiltaan. Kaikki ovat syntyneet ja asuneet samalla kylällä Juuassa, joten ihmissuhteet ovat hyvin pitkäaikaisia. He eivät pääse hoivakotiin tervehtimään muitakaan tuttujaan. Miten näin voi olla? Kukaan valvova viranomainen tai päättäjä ei vaivaudu puuttumaan tähän vakavaan itsemääräämisoikeuden rajoittamiseen.

Hoivakodin mukaan äitini on ollut väkivaltainen. Vaikea on todistaa pitävästi, että ei olisi mukiloinut muutamaa hoitajaa huvikseen. Eihän tuota kyllä kukaan äitiäni tunteva usko.  Hoivakodin johto vaikuttaa kertoneen viranomaisille muunneltua totuutta toisessakin asiassa: Juuan kunnan sosiaali- ja terveyslautakunta lähetti äidilleni paperin 21.6.2016, jossa todetaan, että ”Juuan Hoito ja Hoiva oy:n toimitusjohtaja esittää kantanaan, että he eivät ole estäneet Pekka Virtasen ja Elvi Mikkolan yhteydenpitoa. Päinvastoin hoivakodilla on pyritty turvaamaan tapaamiset niin, että asiakkaan hyvinvointi ristiriitaisessa tilanteessa saataisiin turvattua. ”

Tätä dokumenttia lukiessamme emme olleet uskoa silmiämme, sillä yhteydenpitoa oli estetty eri tavoin jo edellisenä syksynä. Niinpä sitten äänitimme puheluyrityksen hoivakotiin.  Siinä todistetusti hoivakodin hoitaja vastaa omalla ja hoivakodin nimellä ja toteaa, että heillä oli ohjeet olla sallimatta puheluita äidiltäni. Tämä nauha on lähetetty valvoville viranomaisille kanteluiden mukana. Valviran lakimies nauhan kuultuaan soitti ja kehotti äitiäni tekemän kantelun äkkiä Eduskunnan oikeusasiamiehelle. Myöhemmistä dokumenteista voi päätellä, että rajoitukset ilmeisesti on sittemmin myönnetty suhteessa äitiini ja viranomaiset hyväksyvät tämän, kuten muidenkin vierailujen estämisen.

Äitini on käynyt läpi koko valvontaviranomaiskoneiston saatuaan aikojen alussa ystävältään kehotuksen: ”mene niin pitkälle kuin pääset”. Toki äidilläni on ollut avuliaita neuvonantajia. Minulle oli viimeinen pisara, kun luin ministeri Saarikon maininneen jotain valvonnan toimimisesta.

Tässäpä siis lista tahoista, jotka eivät ole katsoneet aiheelliseksi tehdä mitään Juuan nykyisen Attendon hoivakodin käytäntöjen suhteen.  Prosessi alkoi jo ennen kuin hoivakoti siirtyi Attendolle ja jatkuu Attendon johdolla.  Näiden henkilöiden nimet löytyvät papereista, jotka viranomaiset ovat lähettäneet äidilleni kertoakseen, että eivät aio tehdä asialle mitään tai ei aihetta toimenpiteisiin.

Itä-Suomen aluehallintovirasto: ylitarkastaja Tomi Tuomainen, sosiaalihuollon ylitarkastaja Pia Sorsa.  (2.5.2016)

Juuan kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja Kaisa Tanskanen (21.6.2016)

Itä-Suomen poliisilaitos rikoskomissario Kari Juntunen (23.2.2017): Rikosilmoitusta kunnianloukkauksesta ei oteta käsittelyyn.

Valviran lakimies Nina Rytilahti kehotti tekemään kantelun Eduskunnan oikeusasiamiehelle. Valvira itse sen sijaan ei ottanut asiaa hoidettavakseen.  

Siun Soten ikäihmisten palvelut, palvelujohtaja Hannele Komu (6.3.2017 ja 5.12.2017).  

Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia (29.3.2017): eivät ota käsittelyyn, kun Itä-Suomen aluehallintovirasto on jo käsitellyt asian.  Esittelijä: Riikka Jackson.

Itä-Suomen maistraatti edunvalvonta-asiat, henkikirjoittaja Pekka Vainikka (18.7.2017): ”Maistraatti kehottaa edunvalvontavaltuutettu X:ää vast’edes kunnioittamaan valtuuttajansa perusoikeuksia hyväksyttävällä tavalla. X ei ole tapaamista ja yhteydenpitoa koskevissa asioissa toiminut tähän mennessä tavalla, jota voitaisiin pitää hänen valtuuttajansa toiveiden tai etujen mukaisena. Maistraatti kiinnittää edunvalvontavaltuutetun huomiota myös siihen, että kyse on henkilön perusoikeuksista, jotka ovat perustuslailla ja kansainvälisillä sopimuksilla turvattu.”  Pekka Vainikka on tässä tarinassa ainoa henkilö, joka teki jotain. Tämän viestin jälkeen edunvalvontavaltuutettu X mahdollisti sen, että äitini sai kerran tavata ystäväänsä hoivakodin ulkopuolella. Sen jälkeen palattiin entiseen tilanteeseen, jossa mikään ei lopulta muuttunut.

Itä-Suomen maistraatti Ylitarkastaja Johanna Kasanen (21.6.2018).   

Itä-Suomen aluehallintovirasto, ylijohtaja Sirkka Jakonen (23.11.2018): ”Pahoittelen, mutta hallintovirastolla ei ole mahdollisuutta puuttua tai sovitella teidän ja hoitoyksikön välistä vierailuihin liittyvää ristiriitaa. Aluehallintoviraston osalta tämä asia on loppuun käsitelty”. (Siis äitini otti yhteyttä vielä Elli Aaltosen seuraajaan Sirkka Jakoseen, kun Aaltonen itse oli prosessin aikana arvottu Kelan ylimmäksi johtajaksi).

Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen puhelimessa 29.1.2019: ”Asia kuuluu Hannele Komulle”.

Hoitajat, johtajat ja omistajatkin ovat kyseisessä hoivakodissa matkan varrella vaihtuneet, mutta vierailukielto jatkuu. Silloin kun äitini vielä pääsi vierailulle, hoitajat vuorotellen kyttäsivät äitini ja ystävänsä keskusteluja huoneen ovella. Olin kerran paikalla itse ja näin, kuinka vuoro vaihtui.  Eli kyse ei siis ollut laisinkaan hoitajaresurssipulasta. Päinvastoin kaikkien vierailulle tulijoiden sukuhaarojen jahtaamiseen ja valvomiseen meni selvästikin hyvin paljon hoitajaresursseja. Hoitajat tekevät mitä vain esimies käskee. Selvästikään eivät raportoi ongelmista eteenpäin. Viranomaisillakaan ei näytä olleen suurempia kiireitä, kun monasti ovat myötätuntoisesti äitiäni kuunnelleet. Teot vain puuttuvat.

Heti hoivakodin siirryttyä Attendon omistukseen, äitini soitti myös Attendon Itä- ja Keski-Suomen aluejohtaja Anne Flinkille, ja lähetti kaikki dokumentit hänelle. Edelleen ei sisäänpääsyä äidilleni, eikä hänen sukulaisilleen tai näiden puolisoille. Ja kaiken lähtökohtana oli ilmeisesti se, että Pekka Virtasen sisarukset pelkäsivät aivan aiheetta perintönsä kohtaloa.

Yle listasi 29.1.2019 Attendon hoivakodit, joiden toiminnasta aluehallintovirastot ovat huomauttaneet. Jostain syystä Itä-Suomen aluehallintovirastolla ei ole uutisen mukaan ollut mistään Attendon hoivakodista huomautettavaa.

Jos joku toimittaja haluaa tarttua asiaan tai joku pystyy asiassa auttamaan, niin minulta saa äitini puhelinnumeron osoitteesta: etunimeni.sukunimeni@saunalahti.fi. Äidiltäni saa myös tarvittaessa kopiot alkuperäisistä dokumenteista. Äitini sukulaiset ovat myös valmiita todistamaan siitä, kuinka heitäkään ei ole päästetty kyseiseen hoivakotiin.  

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Uskomattoman järkyttävää luettavaa, joka toivon mukaan päättyy vielä onnellisesti. Miksi estää vanhojen ystävien käynnit, kun kuitenkin tietää kuinka sillä voisi suuresti ilahduttaa potilasta itseään. Sisarusten pelko ei liene ihan aiheeton, jos sisarukset ovat aina käyttäytyneet näin pahantahtoisesti potilaaseen jo aikaisemminkin elämässä?

Toivon mukaan joku lehti tähän tarttuu, sillä julkisuus on yleensä avain johonkin uuteen ja toivon mukaan onnistuneeseen tapaamiseen. Potilaan oma paras - ja ilo pitäisi mennä kaiken muun edelle,

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Totta puhut Kaija. Kaikki sanovat, että vain julkisuus voi enää auttaa. Tämä on vienyt minulta uskon kyllä aika perinpohjaisesti suomalaisiin viranomaisiin. Aikaa heillä riittää, mutta vaikeisiin asioihin ei tartuta, vaikka juuri näitä tilanteita varten tuo koko viranomaisbyrokratia on luotu.

Käyttäjän EliasTanni kuva
Elias Tanni

Olin Juuassa töissä muutaman vuoden kymmenisen vuotta sitten enkä toisaalta edes ihmettele yhtään. Ummehtunut sisäpiiriläisyys ja asioiden salaa hoitaminen olivat jo silloin niin kolossaalista luokkaa, että tällainen tuntuu suorastaan paikkakunnan tuntien normaalilta. Ikävä kyllä.

Käyttäjän ErkkiPorola kuva
Erkki Porola

Hei Anne, "long time no seen". Kirjoittelimme molemmat aikoinaan juttuja Kotimaan verkkolehteen lukijablogisteina. Sen jälkeen en ole nähnyt tekstejäsi. Sinulla on hyvä kynä ja upea kiihkoton asenne. Respect.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Kiitos Erkki! Kyllähän minä olen koko ajan kirjoitellut blogimetsa.fi:ssä. Tervetuloa vaan sinne juttelemaan vanhojen kotimaalaistenkin kanssa. Uutta tai uus-vanhaa verta siellä kovasti kaivattaisiinkin.

Toimituksen poiminnat