Anne Mikkola

Prosentti Irakin kansalaisista sai 5 vuodessa tuomion seksuaalirikoksista

Lupasin Aleksi Tiensuun blogissa  antaa tarkat viitteet tälle väitteelleni.

Rikostutkimuksista ja niiden tulkinnasta on väännetty kättä moneen otteeseen. Minusta paras tapa on mennä itse katsomaan Tilastokeskuksen uusimpia tilastotaulukoita.  Tilastokeskus julkaisee avoimena kaikille myös netissä Suomessa seksuaalirikoksista rangaistuksen saaneiden lukumäärät kansallisuuden mukaan.  Muutkin rikokset taulukossa raportoidaan. Minusta tämän tiedon perusteella saa jonkinlaisen realistisen haarukan edessä olevan ongelman laajuudesta. Sitä hahmottelen tässä blogissa.

Seksuaalirikoksiin kuuluvat mm. eri tavoin määritellyt raiskaukset, sukupuoliyhteyteen pakottaminen ja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö. Näistä kaikista on eritellytkin tiedot. Koska Irakin kansalaisia oli noina vuosina Suomessa vajaa 6000 henkilöä, tietenkin rikosten absoluuttinen määrä oli vähäinen verrattuna suomalaisiin. Olisihan se aikamoinen juttu, jos näin ei olisi.  Koska erilaiset raiskausmääritelmät ovat kovin hämäriä ja tulkinnanvaraisia ja toisaalta luvut ovat pieniä, päätin katsoa tätä seksuaalirikosten kokonaismäärää. Se antaa jonkun kokonaiskuvan ongelmakentän suuruudesta.

Tänä vuonna – noiden tilastojen jälkeen siis - Irakin kansalaisia on tullut Suomeen pelkästään syyskuussa yli 9000 henkilöä, joten suuruusluokka alkaa olla jo aivan eri luokkaa kuin tilaston raportoimina vuosina. Omalla kotipaikkakunnallani irakilaisten osuus taitaa olla kahden vastaanottokeskuksen myötä jo noin 10 prosenttia väestä, ja se näkyy ja kuuluu kirkonkylällä. Yksin elävänä naisena minua kiinnostaa minkälaiset riskit ovat, varsinkin kun lähin poliisi majailee kuntaliitosten jälkeen 30 kilometrin päässä.

Laskin yhteen Irakin ja Suomen ja vertailun vuoksi myös Somalian kansalaisten saamat rangaistukset seksuaalirikoksista vuosilta 2010-2014. Suomalaiset ovat saaneet 2200 rangaistusta, Irakin kansalaiset 59 rangaistusta ja somalit 36 rangaistusta..

Vuonna 2012 Irakin kansalaisia oli Suomessa 5919 henkilöä.  Luvut ovat näköjään sellaiset, että ei tarvita edes laskukonetta sen toteamiseen, että kokonainen prosentti Irakin kansalaisista oli saanut pelkästään viidessä vuodessa tuomion seksuaalirikoksista. Toki sama henkilö on voinut saada useita tuomioita. Tilasto ei erottele näitä tapauksia. Tarkemmin sanottuna kyse on rangaistusten lukumäärästä suhteessa kansalaisten lukumäärään.

Suomen kansalaisia vuonna 2012 oli noin 5 miljoonaa. Näin ollen suomalaisista noin 0,044 prosenttia oli saanut tuomion seksuaalirikoksista.  Kun luvun 0,044 kertoo 22:lla saa tulokseksi suurin piirtein irakilaisten yhden prosentin rikostodennäköisyyden. Eli irakilainen tulee Suomessa tuomituksi seksuaalirikoksista 22 kertaa todennäköisemmin kuin suomalainen.

Tämä on puhdasta raakadata. Ero on kuitenkin niin iso, että ei siinä ole paljon selittelemistä. Tilastot eivät kerro rikoksentekijöiden sukupuolta, enkä löytänyt tietoa Irakin kansalaisten sukupuolijakaumasta. Vaikka kaikki Suomessa asuneet Irakin kansalaiset olisivat olleet miehiä, silti puhutaan yli kymmenkertaisista luvuista verrattuna suomalaisiin.

Toki on epäreilua verrata suomalaisia ja maahantulijoita toisiinsa? Olivathan ne suomalaisetkin Ruotsissa rikostilastoissa hyvin edustettuina ennen vanhaan. Otetaanpa siksi vertailukohdaksi somalit, joita Suomessa oli irakilaisia enemmän. Somaleilla ainakin taloudellinen kuilu suomalaisiin nähden on oletettavasti suurempi kuin irakilaisilla. Lisäksi somalit ovat saaneet mediassa mainetta juuri raiskausten tekijöinä. Todellisuudessa näinä vuosina he saivat irakilaisia vähemmän, 36 kpl, tuomiota seksuaalirikoksista vaikka heitä oli Suomessa tuona viitevuotenani 7468 henkeä. Vastaavalla tavalla laskettu prosenttiosuus on heille 0,48 prosenttia, vain puolet irakilaisten prosenttiosuudesta ja ”vain” kymmenkertainen suomalaisiin nähden.

Suomessakaan tietysti naisen koskemattomuudelle ei lasketa paljon arvoa oikeuslaitoksessa, eikä muutenkaan. Katsotaanpa sitten sellaisia rikoksia, joita suomalainen oikeuslaitos pitää vakavana ja langettaa ehdottoman tuomion.

Ehdottomia vankeustuomioita irakilaiset saivat yhteensä 77 kappaletta vuosina 2010-2014, eli siis enemmän kuin tuomioita seksuaalirikoksista. Jälkimmäisistähän ei usein Suomessa ehdotonta tuomiota saakaan.  Tämä laskelma osoittaa, että 1,3 prosenttia Irakin kansalaisista sai viiden vuoden aikana (2010-2014) ehdottoman tuomion Suomessa. Jokaisessa maahan tulevassa bussissa on siten kaiken todennäköisyyden mukaan joku joka päätyy suomalaiseen vankilaan.  Suomalaisten vastaava prosenttiosuus oli 0,51 prosenttia.  Ero ei ole enää kuin vajaa kolminkertainen. Irakilaiset siis kunnostautuvat erityisesti seksuaalirikoksissa, aivan suhteettomasti verrattuna suomalaisiin tai muihin Suomessa asuviin ulkomaalaisryhmiin.

Nämä tilastot huolestuttavat minua.  Nyt saapuvat maahantulijat tuskin ovat viattomampia kuin nuo varhaisemmat turvapaikanhakijat. Ehkäpä mieluummin päinvastoin.

Muutaman hiljaisemman päivän jälkeen Tornioon arvellaan saapuvan 200 turvapaikanhakijaa päivässä. Näistä tilastollisesti 2,6 henkilöä päätyy viidessä vuodessa suomalaiseen vankilaan. Jätän omaksi kotitehtäväksi arvioida montako raiskattua naista tuo merkitsee tilastollisesti tulijoiden elinkaaren aikana.

Ruotsissa näiden tilastojen kerääminen lopetettiin. Näin ollen kukaan ei voi esittää todellisia tilastoja, jotta kukaan ei voi syyllistää maahanmuuttajia. Vaikenemisen hinnan maksavat hyväuskoiset naiset ja nuoret.  

Kovasti toivoisin, että Suomessa joku puolustaisi myös suomalaisen naisen liikkumisvapautta ja turvallisuutta. Naisjärjestöt sitä eivät tee, ikävä kyllä. Feminismi on osoittautunut hyvin petolliseksi aatteeksi, jos minulta kysytään.

Monet elävät täällä yksin, ilman turvaa miehestä tai perheestä. Minä ainakin pelkään – jo ennakoivasti. Eikä pelko ole aiheeton. Pelolla on tarkoitus ihmiselle. Suren myös paljon sitä, että se isänmaa, jossa uskalsin liikkua öiseenkin aikaan, on ilmeisesti menetetty lopullisesti. Lopulta tämä voi olla peloista pienin, sillä emme edes tiedä, ketä joukoissamme kulkee. Vanhat tilastot ovat vanhoja tilastoja.

Erityisen ikäviltä tuntuivat tästä näkökulmasta äskeiset uutiset siitä, että poliiseja kehotetaan pitämään tarkkaan salassa rikosten tekijöiden status turvapaikanhakijoina. Näin ollen tiedämme varmuudella, että emme tule saamaan tietoa VOK:ien asukkaiden aiheuttamista rikoksista. Ilmeisesti jotkut poliisit olivat hiukan lipsuneet vaikenemissäännöistä ja katsoneet aiheelliseksi kertoa tilanteesta myös paikallisille asukkaille. Onhan asialla iso yhteiskunnallinen merkitys. En ymmärrä, miten ketään vastaan yksilönä rikkoo tieto, että tekijä on turvapaikanhakija, kun tekijästä ei kerrota nimeä eikä anneta kuvaa tai muita tietoja henkilön identiteetin yksilöimiseksi. Tässä ei voi olla kysymys lain noudattamisesta vaan ihan muista asioista. Hyvin tyhmää toimintaa tällaisessa kansakunnan kriisitilanteessa. Tiedottamisen puute ilmeisen selvästi lisää rasismia, eikä sitä vähennä. Kumma, jos Poliisihallitus ei sitä ymmärrä… Ihmettelen.

Lähteet:

Tilastokeskuksen rikostilastot kansallisuuden mukaan: http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__oik__syyttr/044_syyttr_tau_110_fi.px/

Kansalaisuuksien määrät vuonna 2012:

http://www.vaestoliitto.fi/@Bin/3034711/m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4tlaatikoissa.gif

Uutinen poliisien ohjeistuksesta 21.10.2015. Etelä-Suomen Sanomat:

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/10/21/poliisipaallikko-rikostiedottamisesta-turvapaikkastatusta-ei-saa-kertoa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän aleksin kuva
Aleksi Tiensuu

Jäin eilen pohtimaan, kun viittasit kansalaisuuksiin ja lähteeni taas käsitteli syntyperää, että tuon kaltaiseen joukkoon kuin 'Suomen kansalaiset' oletettavasti lukeutuu myös ulkomaalaista syntyperää olevia veijareita - kun kansalaisuus tarjoutuu tyrkylle siinä 4-5 vuoden maassa oleskelun jälkeen - ja näin, jos oikein halutaan synkistellä, saattaisi siitä joukosta saada puristettua vielä muutaman Irakilaista syntyperää olevan raiskarin noiden 31:n seuraksi. Tai sitten ei. (Nyt mieltäni jäi vaivaamaan, että miten kaksoiskansalaisuuden omaavat näissä tilastoidaan.)

Käyttäjän aleksin kuva
Aleksi Tiensuu

Olin jo hyvää vauhtia matkalla nukkumaan, mutta tulipa vielä mieleeni, et tässä nyt vertaillaan isoa (Suomen kansalaiset Suomessa) ja pientä (Irakin kansalaiset Suomessa) joukkoa keskenään. Älyllisesti kai olisi rehellistä ottaa se huomioon, ts. noteerata 'Irakin kansalaiset Suomessa'-joukon pienuus, eritoten jos pohditaan sen kasvun seurauksia. Pienet otannat helposti luo vääristyneen kuvan jostain isosta kokonaisuudesta / pienistä ryhmistä muodostuu isoja helpommin jotenkin poikkeavia. (6k ihmistä ei sinällään ole pieni joukko, mutta noin kolmenkymmenen raiskarin joukko taas on.) Ehkäpä yhdistelemällä vastaavia tilastoja muista maista, tästä ongelmasta päästäisiin eroon. Tosin, tilalle varmaankin sitten muodostuu erilaisten lainsäädäntöjen määritelmät raiskauksille ja sitä rataa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Veit sanat suustani. Blogisti ei hallitse tilastotiedettä kovin syvällisesti, kun leikkii prosenteilla. Jos Suomessa asuisi vaikkapa kaksi Ruandan kansalaista ja toinen heistä olisi viiden vuoden aikana syyllistynyt seksuaaliseen ahdisteluun, niin prosenttiosuus ruandalaisten keskuudessa olisi 50%. Seuraavan viiden vuoden aikana se voisi olla nolla, joten laskua olisi tullut 100%.

Suurin ongelma tämän blogin sanomaan liittyen on juuri tuo tilastomatematiikka, mutta toinen ongelma on otannan valikoituneisuus. Irakilaiset ovat pääosin nuoria miehiä, joten suomalaistenkin kohdalla pitäisi viiteryhmäksi ottaa tiettyä ikäluokkaa edustava miespopulaatio. Ehkäpä jopa sellainen, joka on joutunut kokemaan elämässään juurettomuutta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #5

Taitaa olla niin, että Kuikka ei hallitse tilastotiedettä kovin syvällisesti, jos väittää että ilmiön X esiintymisen 22 kertainen todennäköisyys populaatiossa A selittyy populaation pienuudella, kun populaation suuruus on sentään 6 000.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Se voi osaltaan selittyä populaation pienuudella tai olla selittymättä. Tietämys siitä edellyttäisi pitkää pitkittäistutkimusta. Prosentti 6000:sta on 60, mutta prosentti viidestä miljoonasta on 50.000. Nuo 60 irakilaista ovat saattaneet valikoitua aivan erityisin kriteerein Suomeen tulijoiksi. 50.000 vastaavaa ei välttämättä löydy koko populaatiosta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #9

Tuon blogikirjoituksessa viitatun tilaston mukaan luvut suhteessa populaatioon ovat 10-vuoden tilastointijakson aikana olleet kutakuinkin tasaiset. Pitkittäistutkimuksen tulos siis tukee blogistin väitettä, joka puolestaan on hyvin sopusoinnussa Optulan tutkimustulosten kanssa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #11

Kyllä minä tässä komppaisin ennemmin Kuikkaa kuin Aaltoa. Käsittääkseni blogistin analyysissä populaatio on Suomessa seksuaalirikoksiin tuomitut Suomen, Irakin ja Somalian kansalaiset. Johtopäätökset ovat villejä ja laskentatapa vähintäänkin kyseenalaista. Ihan ensimmäinen ihmetykseni aihe olisi mistä ihmeestä blogisti on selvittänyt Suomessa oleskelleiden eri maiden kansalaisten määrän? Pahasti näyttäisi siltä että voimme annetuilla tiedoilla vain päätellä sen, että 0,04% Suomen kansalaisista ja 0,0002% Irakin kansalaisista on annetulla aikavälillä tuomittu seksuaalirikoksesta Suomessa.

p.s. Kommentillani otan siis kantaa vain tuohon tilastotulkintaan. Vihavaisen tavoin en edes näe tietojen kaivamista vaivan arvoisina.

p.p.s Edit: Populaatiohan on, vastoin kirjoittamaani, mainittujen maiden kansalaisille langetetut tuomiot. Esittämäni prosenttiluvut siis eivät luonnollisestikaan ole tuomittujen kansalaisten, vaan tuomioiden lukumäärä suhteessa kansalaisten määrään. Pahoittelen hutilointiani!

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola Vastaus kommenttiin #14

"Ihan ensimmäinen ihmetykseni aihe olisi mistä ihmeestä blogisti on selvittänyt Suomessa oleskelleiden eri maiden kansalaisten määrän? "

Blogin lopussa on linkki löytämääni tietoon.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #21

En tuosta osaa millään päätellä montako kunkin maan kansalaista on Suomessa analysoimiesi viiden vuoden aikana käynyt, mukaanlukien suomalaiset. Luvut lienevät keskimääräinen määrä tai vuodenvaihteen tilanne pelkästään virallisen asuinpaikkakunnan mukaan? Täällä viiden vuoden aikana käyneistä tai edes asuneista se ei kuitenkaan kerro.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola Vastaus kommenttiin #23

Näin on Max Stenbäck. Ehkä jossain on tarkemmat vuosittaiset luvut siitä kuinka monta Irakin kansalaista Suomessa oli vuosina 2010-2014. Kun löysin tuon vuoden 2012 luvun ajattelin, että en sillä tee kovin suurta vääryyttä. On varsin luultavaa, että maahanmuuttajien ja ainakin irakilaisten määrä on jatkuvasti kasvanut. Ennen vuotta 2015 varmaan kohtuullisen tasaisestikin suhteessa nykytilanteeseen ainakin. Vuonna 2013 ja 2014 varmasti maassa oli tuota enemmän irakilaisia, mutta vuosina 2010 ja 2011 sitten annettua lukua vähemmän. Mitään kymmenkertaisia tai edes kaksinkertaisia vääristymiä tuloksiin tästä ei varmaankaan tule mitenkään päin laskien.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #9

Kuikka, kuitenkin puolueiden kannatusgallupit 1000-2000 otannalla ovat luotettavia.

Käyttäjän aleksin kuva
Aleksi Tiensuu Vastaus kommenttiin #29

Aimo Remes, katsot vaikkapa tätä puoluekannatusarviota ja pohdi tuota +\-1,5%-yksikön virhemarginaalia suhteessa vaikkapa Keskustaan ja joukkoon 'Muut'. http://img.yle.fi/uutiset/politiikka/article836390...

Kippis

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola Vastaus kommenttiin #8

Nimenomaan. Olen Jaakko Aallon kanssa samaa mieltä tuosta asiasta. Enhän tässä ole tehnyt mitään sen kummempaa tutkimusta. Katson vain suoraa todennäköisyyttä, ilman että sitä alkaa kontrolloida millään selittävillä tekijöillä. Tuo suora todennäköisyys kertoo aika paljon turvallisuudesta kaduilla tulevaisuudessa, jos tämä vaikka vaimentunutkin nykyvauhti Torniossa jatkuu.

Ei tämä mitään rakettitiedettä ole.
Olen minä jonkun verran tilastotiedettä prosenttilaskun lisäksikin lukenut, kun olen väitöskirjassanikin tehnyt empiiristä työtä aikasarjojen kanssa. Tässä kyllä riittää ihan peruskoulun laskutaito prosenteilla, sillä niin isoja nuo suhteelliset luvut ovat.

Toki oikeammatkin tutkimukset vahvistavat, että tässä piilee ongelmaa, vaikka kontrolloitaisiinkin sosiaalisilla ja muilla muuttujilla. Sosiaaliset muuttujat ja tulijoiden ymmärtäminen tai sukupuolijakauma yms yms. ei kuitenkaan muuta näitä prosentteja miksikään. Ne prosentit näkyvät rikoksen kohteiden elämässä aivan selittäjistä riippumatta. Siis näin yhteiskunnallisen turvallisuusarvion näkökulmasta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Täydellisenkin sensuurin aikana voi riskitasoa jossain määrin arvioida katsomalla, missä viranomaiset itse antavat lastensa kulkea yksin, tai mihin he edes itse uskaltavat mennä. Jos sellainen paikka johon yksittäinen poliisipartio ei uskalla mennä luokitellaan täysin turvalliseksi, on asiassa tietysti jotain hämärää.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Niin tai näin. Ainoastaan rikoksiin syyllistyvät voidaan tuomita.

Mitä on tehtävissä maahan tulevien ihmisten asenteiden muokkauksessa. Onko mitään tehtävissä. Sama koskee suomalaisiA. Alkoholin käyttö ja tilanteet lienevät usein kotoperäisten tapausten taustalla. Alkoholin käytön väheneminen varmaankin vähentäisi näitä rikoksia.

Maahantulijoista vain pieni osa syyllistyy rikoksiin.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Nyt saapuvat maahantulijat tuskin ovat viattomampia kuin nuo varhaisemmat turvapaikanhakijat. Ehkäpä mieluummin päinvastoin."

Miksi mieluummin päinvastoin? Onko jotain syytä olettaa näin?

Miten muuten käy irakilaisten prosenteille jos katsotaankin vain niitä ikäluokkia, jotka syyllistyvät raiskauksiin? Lapset ja vanhemmat ihmiset eivät näihin juurikaan syyllisty mutta muodostavat ison osan suomen kansalaisista, näin ei yleensä ole maahanmuuttajien kohdalla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos irakilaisia on 6000 ja puoli prosenttia heistä tekee seksuaalirikoksen viidessä vuodessa, se merkitsee 30 seksuaaliriosta viidessä vuodessa.

Jos ajatellaan että suomalainen tekee kymmenen kertaa vähemmän seksualirikoksia, tai peräti kaksikymmentä kertaa vähemmän, suomalaiset tekevät silti 1500...3000 seksualirikosta viidessä vuodessa, koska suomalaisia on kuitenkin Suomessa tuhat kertaa enemmän kuin irakilaisia suomessa.

Jos nuo tilastot pitävät paikkansa, seksualirikokset vähenisivät 1..2 prosentilla Suomessa, jos kaikki irakilaiset poistettaisiin maasta, tai jos yhtään irakilaista ei olisi koskaan päästetty maahan. Suomi olisi siis ilman irakilaisia prosentin tai parin prosentin verran turvallisempi paikka seksuaalirikosten osalta.

-----------

Tein tuon laskelman nyt vain pelkästään blogistin antamien tilastojen perusteella, joita en ole tarkistanut, enkä tarkista, koska asia ei ole mielestäni tarkistamisen arvoinen.

On mielestäni selviö että maahanmuuttotaustaiset tekevät tilastojen mukaan enemmän rikokisia kuin kantaväestö, niin suomalaisetkin maastamuuttajat ulkomailla. Varmaan tilastot tässä suhteessa antavat suuntaa-antavia oikeita tuloksia.

Mutta tilastot ovat tilastoja ja on olemassa paljon sellaisia eroavaisuuksia maahanmuuttajaväestön ja kantasuomalaisten välillä jotka vaikuttavat tilastoihin ja selittävät niitä eri tavalla kuin miten näitä tilastoja on pyritty selittämään ja hyväksikäyttämään maahanmuuttokriittisten esittämässä propagandassa.

-------------

Sitten on vielä tämä käsite "seksualirikos".

Olen ymmärtänyt että seksualirikos tilastoidaan seksuaalirikoksena vakka rikos olisi minkä laatuinen tahansa.

Jos nainen vaikka hyväksyy miehen viereensä peiton alle, lämmittämään vuodettaan, mutta ei hyväksy että mennään pitemmälle kuin halauksiin, mutta mies pettää luottamuksen ja vaikka humalatilaa hyväksikäyttäen menee pitemmälle, se on seksuaalirikos.

Jos nainen pelkää että tällainen rikos on mahdollinen, hänen ei ole syytä päästää miestä ollenkaan vuoteeseensa.

Olisi mielenkiintoista tietää kuinka monta prosenttia näistä seksualirikoksista on tällaisia vanhanaikaisia puskasta hyökäyksiä ja kiinni karkaamisia luolamiesten tapaan, tai joukkovoimalla tehtäviä raiskauksia, tai aseella uhaten tehtyjä raiskauksia?

Vaikka en mitenkään vähättele ja aliarvioi rikoksina vällyn alla tehtyjä juttuja, tai kahviautomaatilla tehtyjä nipistelyjä tai rivoja ehdotuksia, joista mm. Matti Ahdetta on aikoinaan syytetty, en kuitenkaan luokittelisi niitä juttuja ihan samaan sarjaan puskasta hyökkäävän ja törkeää väkivaltaa käyttävän raiskaajan tekojen kanssa. Tilastot eivät varmastikaan näitä juttuja kuitenkaan toisistaan mitenkään erottele.

Lisäksi olen sitä mieltä että naisella on oikeus ottaa luokseen miesvieraita, tai mennä kahviautomaatille yhdessä miespuolisten työkavereiden kanssa, ilman että joutuu vaaraan tulla nipistellyksi, tai että hänelle esitettäisiin rivoja ehdotuksia tai että hän muutenkaan, muunkaanlaisessa tilanteessa, joutuisi seksuaalisen ahdistelun kohteeksi.

Miesten olisi opittava ettei nainen aina halua sitä että heitä ahdistellaan, eivätkä kaikki naiset koskaan halua. Niin myös irakilaisten miesten olisi tämä opittava ja tämä olisi opetettava heille kotiuttamiskoulutuksessa tai sopeutumiskoulutuksessa ihan ensimmäiseksi.

Pitäisi opettaa myös ettei nainen välttämättä halua ahdistelua vaikka näyttäisi siltä että haluaa, vaikkapa asun tai käytöksen perusteella, sehän voi olla vain provosointia, kiusantekoa, tai suoranaista houkuttelua rikokseen.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

En nyt ole ihan varma tulkitsenko oikein blogin numerologiaa. Mutta jos tuomioita on siis sen verran, että se suunnilleen vastaa prosenttia Irakin kansalaisuuden omaavista, niin se ei kerro yhtään mitään kuinka suuri osa irakilaisista tuomion sai.

Tuomioita ei tilastoida tekijöittäin vaan jokainen tuomio on yksi kirjaus. Ei tarvita kovin suurta päättelyä tai tilastotietoa kun huomataan, että raiskaus on yksi tiheimmin uusittavista rikoksista eikä tuomioitten määrä mitenkään voi korreloida tuomion saaneiden yksilöiden määrään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ylläolevien kommenttieni lisäksi myös tuo tuli mieleeni selittävänä tekijänä, mutta oletin, että blogisti olisi ottanut tuosta selvää. Näin ei kuitenkaan liene asian laita. Periaatteessa siis nuo 60 tapausta ovat saattaneet olla vain kymmenen henkilön tekemiä, esimerkiksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hyvä huomio ja itsekin lankesin tuohon ansaan kommentissani #14 yllä.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

"Tuomioita ei tilastoida tekijöittäin vaan jokainen tuomio on yksi kirjaus. Ei tarvita kovin suurta päättelyä tai tilastotietoa kun huomataan, että raiskaus on yksi tiheimmin uusittavista rikoksista eikä tuomioitten määrä mitenkään voi korreloida tuomion saaneiden yksilöiden määrään."

Totta. Tässä olet oikeassa. Olen asiasta tietoinen. Tilasto ei erittele (en huomannut ainakaan) rikoksia sen mukaan, että kuinka paljon niistä on saman henkilön tekemiä. Tuolla tiedolla ei kuitenkaan ole mielestäni juurikaan merkitystä arvioitaessa sitä kuinka turvallista kadulla on liikkua. Sen kannalta ei ole väliä onko tekijä yksi vai onko niitä monta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Silti sillä on melko olennainen merkitys siihen, mitä otsikkosi väittää irakilaisista, myös heidän aiheuttamastaan turvallisuusuhasta.

Ei ole yhdentekevää, onko yksi sadasta syyllistynyt johonkin ja siten mahdollisesti tekee niin uudestaankin, vai onko se yksi vaikkapa kolmestasadasta.

Varsinkin kun käytät tätä vääristämääsi tilastotietoa pelon levittämiseen turvapaikanhakijoita kohtaan, sillä on merkitystä. Kukaan, joka ei ole syyllistynyt rikokseen, ei ole syyllistynyt rikokseen, eikä sitä saa tarkoituksellisesti tietoja hämärtämällä miksikään muuksi muutettua.

- - -
"Sen kannalta ei ole väliä onko tekijä yksi vai onko niitä monta"

Niin, tämäkin vielä. Yhdestä tapauksesta voi tosiaan tulla montakin tuomittua. Onneksi harvemmin.

Käyttäjän toivovihmakoski kuva
Toivo Vihmakoski

Blogimetsän kirjoituksesi kommenttini suoralainaus sanotusta metsästä. Olin hieman jälkijunassa, mikä ei sinänsä ole mitenkään harvinaista. He, he, he.

”Anne
”Kysyvä ei tieltä eksy” sanoo vanha sananlasku, liekö suomalainen?
Ajattelin suoralainauksena tuon edeltävän kommenttisi Uuden Suomen puheenvuoroon mutta jotta en tallaisi mahdollisia lakipykäliä, niin annatko luvan yrittää – tai vielä parempi. Kokeile itse sitä sinne. Siellä kun on kuitenkin enemmän lukijavolyymia.

”Annen kirjoituksen suoralainaus Blogimetsästä”

” Kopio Matias Turkkila : POLIISI: rikoksista uutisoitaessa ei saa mainita epäillyn asemaa turvapaikanhakijana.
JULKISEN SANAN NEUVOSTO: Etnistä alkuperää tai kansallisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti.
MTV UUTISET: Emme salli verkkokeskustelua turvapaikka- tai maahanmuuttoaiheissa.
HS/NYT: Uutiskommentointi on lopetettu kokonaan.
VERKKOUUTISET: Suljemme maahanmuuttoon liittyvän kommentoinnin.
ILTALEHTI: Kommentointimahdollisuus on suljettu maahanmuutosta, uskonnosta ja muista arkaluonteisista aiheista.
LAKI YLEISRADIOSTA: Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta.
YLE: Olemme rajoittaneet jo pari vuotta vapaata kommentointia. Verkkokommentointi on tuottanut meille pettymyksen.
RIKOSLAKI: kansanryhmiä koskevat totuudenmukaiset, yleistävät väittämät voidaan rikoslain nojalla katsoa solvauksiksi. Näistä voi seurata sakkoa tai vankeutta.
Nämä kansalaisten ja heidän palvelijoidensa suiden tukkimiseen suunnatut toimet on totetutettu pääosin juuri nyt, kun Suomi kohtaa lähihistoriansa rajuimman siirtolaisvyöryn.
Kansalaisten ylivoimaisen enemmistön mielestä hyöky pitäisi tukkia. Valitettavasti oikeuslaitoksen ja aivan erityisesti median mielestä pitäisi tukkia mieluummin kansalaisten suut. Poliisi on tukkimassa omaa suutaan.
Minusta näyttää siltä, että virallinen Suomi pyrkii nyt kovaa vauhtia takaisin siihen 2000-luvun mediapimentoiseen alkupisteeseen, josta koko nykyisenkaltainen maahanmuuttokeskustelu aikanaan lähti liikkeelle. Se ei valitettavasti enää onnistu. Ilmiö ei ole enää pienen porukan harrastus, vaan koskettaa meitä jokaista.
Minusta näyttää myös siltä, että niin sanottu laatumedia rampauttaa uskottavuuttaan tämän asian kanssa nyt niin urakalla, että toipumisessa tulee menemään todella pitkään."

-------------

Siinä oli kirjoituksesi kommenttinani kirjoitukseesi!

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Täällä viljellään tilastoja, joiden mukaan suomessa tapahtuu 15000 raiskausta vuodessa. 48000 seksuaalirikosta. Jos näin, niin poliisille päätyvät ovat vain pieni jäävuoren huippu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Koitetaan olla kutsumatta kyselytutkimusten tuloksia tilastoiksi. En siis ota kantaa kummankaan paikkaansapitävyyteen tai tarkkuuteen, mutta niitä ei saisi sekoittaa toisiinsa käsitteellisesti.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tällaisia tutkimustuloksia kuitenkin jatkuvasti esiin tuodaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

Huolehtisin huomattavasti enemmän jos suhde olisi päinvastainen, eli tuomioita enemmän kuin koettuja tapauksia.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #18

Kaikenlaisia tutkimustuloksia ja "tutkimustuloksia" tuodaan esiin, milloin milläkin motiivilla. Mutta läheskään kaikki tutkimukseksi väitetyt eivät ansaitse tutkimuksen nimitystä. Sellaiset "tutkimustulokset" joiden tekijää ja tekotapaa ei ole kerrottu, heittäisin suoraan roskakoriin. Lopuista kannattaa tarkistaa tekotapa sen selvittämiseksi, miten esitettyhin tuloksiin on päädytty ja mitä numerot oikeasti tarkoittavat.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Hannu Ala-Ollalle: Lisäsin blogiin nootin siitä, luvut ovat oletuksella, että viiden vuoden aikana sama henkilö ei ole tehnyt montaa seksuaalirikosta. Hyvähän tuo on sanoa ääneen.

Kiitos vaan asiaan huomion kiinnittämisestä. Aiemmassa versiossani tekstiä tuo olikin, mutta oli jostain syystä tipahtanut pois.

Jos rikokset keskittyvät harvoille ihmiselle niin silloihan ongelmat vähenisivät pitkillä ehdottomilla tuomioilla. Toivottavasti lakeja saadaan säädettyä niin, että naisetkin voivat jatkossakin iltaisinkin liikkua maassamme ilman turvamiestä. Ehdottomista tuomioista voisi aloittaa.

Otan vastaan täsmällisempiä ehdotuksia otsikoksi, jos joku keksii. Merkkejä ei sovi olla enempää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olisit nyt samalla lisännyt, että oletat ettei irakilaisissa ole suurempaa rotaatiota kuin suomalaisissa. Käytännössä siis oletuksesi on että täällä oli samat 6000 irakilaista nuo viisi vuotta. Itse arvaisin, vaikkei sillä tietenkään arvoa ole, että heitä on ollut 12-18000.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Max, minua kiinnostaa turvallisuusriski. En näe miten rotaatio vaikuttaisi tämän kannalta. Merkittävämpää on, paljonko heitä on keskimäärin. Rikokset on suhteutettu tuohon keskimääräiseen "edustukseen", mikä asia on blogissa aivan selvästi raportoitu. Toiset tulee, toiset menee, toiset syntyy, toiset kuolee, toiset on köyhiä ja toiset rikastuu. Kaikki tämä on jätetty huomiotta. Ei sillä ole väliä. Rikoksia per maassa ollut irakilainen kertoo jotain ihan raakana.

Minähän en oleta mitään. Raportoin datan (jossa kuvataan rikosten määrää kansalaisuuden mukaan) suhteutettuna kansalaisten määrään. Tämä on hyvin yksinkertainen luku. Ei siinä ole oletuksia sinällään. Jos on jotain epäselvää, tilastokeskuksen määritelmät voi lukea heidän sivuiltaan. Jokainen voi tämän yksinkertaisen luvun perusteella tehdä omia johtopäätelmiään.

Minä tein niitä turvallisuusarvion vinkkelistä. Kuinka uskaltaa tulevaisuudessa kadulla kulkea. Sinä voit tulkita lukua jostain muusta näkökulmasta. Moni haluaa vain tutkailla asioita otsikolla "rasismi". Minusta myös naisen liikkumavapauden vinkkelistä dataa pitäisi saada katsoa. Hyvä että edes tämä vähäinen data on olemassa. Ruotsissa tätäkään ei ole.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #30

"Merkittävämpää on, paljonko heitä on keskimäärin"

Täysin päinvastoin. Keskimääräisyyden sijaan tosiasia on, että nuo toteutuneet rikokset on toteuttanut osajoukko massiivisesti suuremmasta potentiaalisten tekijöiden joukosta kuin se keskimääräinen luku. Ei siis mitenkään voi miettiä todennäköisyyttä, jolla joku tuosta keskimääräisen suuruisesta porukasta johonkin syyllistyy.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola Vastaus kommenttiin #32

Siis tarkoitatko sanoa, että meillä Suomessa on jotenkin tilastollisesti merkittävä rikosongelma sellaisista maahan pikaisesti raiskaamaan piipahtavista irakilaisista, jotka sitten heti kohta poistuvat paikalta. Mistä ajattelet että ne tulevat? Ruotsistako? Tuskin ne Irakista asti lähtevät varta vasten yhtä naista raiskaamaan. Onhan niitä lähempänäkin.

Ruotsissahan ei kovin paljon edes ole irakilaisia. Suomeen nähden tietysti kyllä varmaan aika paljon. Tulevat Suomeen sukulaisiin kyläilemään ja siinä sivussa?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #34

En, vaan että yksinkertaistava ja jo lähtökohtaisesti väärä tulkintasi tilastosta ei puolusta yritystäsi demonisoida turvapaikanhakijoita.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #30

Et raportoinut dataa, tulkitsit sitä, virheellisesti, tai ainakin ilman objektiivista perustetta. Jos näit kommenteissani raisti-otsikoinnin vetäydyn heti keskustelusta. Eihän harhaisen kanssa voi keskustella. En ole ottanut mitään kantaa irakilaisten mahdolliseen taipuvaisuuteen tehdä seksuaalirikoksia. En tiedä siitä asiasta mitään, ehkä se on tuhatkertainen suomalaisiin verrattuna, tai sitten se voi olla tuhannesosa siitä. En myöskään tiedä mitään motiiveistasi esittää tätä teesiä, mutta pseudoanalyysisi vaillinaisesta datasta vain ei todistanut teesiäsi.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola Vastaus kommenttiin #35

Ikävää, että piti päätyä tällaiseen henkilöön käyvään nimittelyyn. Ajattelin, että jätän kommentoinnin, mutta yritetään nyt kuitenkin vielä kerran tätä keskustelua, kun tuntui aluksi, että keskustelu oli asiallista, ja oikeista teemoista noiden lukujen tulkinnan kannalta.

Nyt käsittääkseni olet(te) huolissanne siitä, että tilastolukuni (maassa olleiden Irakin kansalaisten saamien tuomioiden kpl määrä 2010-2014 jaettuna maassa vuonna 2012 asuneiden Irakin kansalaisten määrällä) antaa liian synkän kuvan. Syyksi näet(te) sen että maassa käy ehkä moninkertaisesti enemmän irakilaisia vuodessa kuin mitä yhtenä vuoden hetkenä mitattu kansalaisten määrä antaa ymmärtää. Tällöin tilastoitu rikosten määrä on paljon isomman irakilaisjoukon tekemä kuin mitä tilastolukuni antaa ymmärtää ja tilastolukuni liioittelee.

Ymmärsin että rotaatiolla tarkoitit sitä, että toiset irakilaiset lähtevät ja toiset tulevat ja sen takia eri ihmisten määrä on todellisuudessa suurempi kuin tuo vuosittainen luku. Minä ajattelisin, että tällaisessa tapauksessa ei olisi erityistä syytä olettaa että tulija olisi jotenkin erityisesti enemmän rikoksiin taipuvainen kuin se lähtijä ja keskimäärin tulos ei tämän takia muuttuisi kovin merkittävästi ainakaan mihinkään tiettyyn suuntaan. Irakilaisten määrä on toki eri vuosina eri, mutta ei se moninkertaisesti ole vaihdellut, luultavasti on kasvanut aika tasaisesti, jolloin vuoden 2012 luku ei ole kaukana tyypillisestä irakilaisväestön määrästä noina vuosina.

Ehkä viittasitkin turistityyppiseen rotaatioon. Sillä voisi olla merkitystä sikäli, että näitä turisteja ei lasketa missään vaiheessa tunnuslukuni nimittäjässä olevaan irakilaisten kokonaismäärään edes sattumalta. Jos tällaisia turisteja olisi paljon, ja heillä vielä olisi keskimääräistä suurempi rikostaipumus, niin tämä toki antaisi harhaan johtavan kuvan. Minulla ei ole mitään aavistusta irakilaisten turismista tai sukulaisten vierailuista. Olisi helpompi pitää tuota merkittävänä jos lähimaissa olisi erityisen paljon irakilaisia, jotka useasti kävisivät vierailulla. Turisti-sukulaisvierailut ovat kuitenkin kaiketi lyhyitä, joten useakin vieras on vuositasolla kuitenkin paikalla vain hetken. Toki jos vierailijat ovat helpommin rikoksiin taipuvia kuin vakituisemmat asukkaat tuollakin voisi olla väliä.

Mutta totta, tässä kohtaa on potentiaalia sille että lukuni ovat turhan synkkiä. Toisaalta on monia syitä, miksi lukuni voisivat olla liian valoisia. Tarkoituksella koitin miettiä asian niin päin, että ei synny ylinegatiivista kuvaa, että mieluummin käy toisin päin, jos jotenkin pitää käydä.

"Liian" valoisen kuvan noin turvallisuusriskimielessä tästä voi saada sen tähden, että toki maassa on paljon myös irakilaistaustaisia tai toisen polven irakilaisia, joilla on Suomen kansalaisuus. Näiden rikosalttius on luultavasti lähempänä Irakin kansalaisten kuin Suomen kansalaisten tasoa tai ainakin siihen suuntaan.

Jos tulevaisuutta ajattelee, niin uudet tulijat ovat aivan valtaosin nuoria miehiä, ilman naisia ja ilman perhettä. Tilaston ajanjaksolta luultavammin enemmän on perheitä, naisia ja lapsiakin. Sikäli tulevaisuuden rikosalttius näiden nuorten miesten lisätessä osuuttaan on varmasti huomattavastikin suurempi kuin mitä nämä vanhat tilastot maalaavat. (en minä tässä ole niitä miehiä ikänsä takia syyttämässä, vaan mietin vaan sitä yhteiskunnan tasoista riskiä).

Emme tosiaankaan tiedä kuten joku aiemmin kommentoi, mitkä näistä rikoksista on puskasta tulleita ja missä niistä naisella tai 13-vuotiaalla tytöllä on oma osuutensa sänkyynmeno-rakastumis-alttiutensa takia. Poliisin julkisuuteen antamista tiedoista voi päätellä, että hyvin monia puskista raiskauksia on viime aikoina tapahtunut, ja niiden yrityksiä myös. Varmasti iso osa ei päädy koskaan oikeuteen saatika tuomioksi asti. Ilmeisesti monet nuoret tytöt ovat "rakastuneet" näihin irakilaismiehiin VOK:ien lähellä. Ainakin joku äiti jossain infotilaisuudessa nosti oman tyttärensä ihastumisen huolissaan esille, ja tätä kuulee eri puolilta. Minusta näitä 12-14-vuotiaita pitäisi jotenkin varjella tältä. Aikuisilla pitäisi olla joku vastuu tässäkin. Sen sijaan nyt vain heilutellaan rasistikorttia. Tämä huomioiden lukuni antaa liian valoisan kuvan.

Koska kaikki tämä arvuuttelu on enemmän arvuuttelua, siksi minusta on kuitenkin paras katsoa tuota laskemaani lukua. Sen verran vielä ehkä oikeuslaitokseen voi luottaa, että tuomiot kertovat jotain.

Vai olisiko teillä joku parempi mittari, jolla riskiä arvioida tulevaisuuteen katsottaessa? Vanhat luvut koskevat tosiaan paljon pienempää populaatiota kuin mitä meillä on nyt ja tulevaisuudessa. Sikälikin kuva on liian valoisa. En minä näistä vanhoista tilastoista olekaan huolissani. Ne luvut ovat pieniä absoluuttisesti, mutta ennakoivat isompia ongelmia kun paljon isommat joukot nuoria miehiä saapuvat maahamme.

Sivumennen sanoen, laskin joskus aiemmin nuo Tilastokeskuksen luvut yhteen kaikista maailman maista erikseen, vuosina 2010-2013. Vuoden 2014 luvut tulivat silloisten laskelmieni jälkeen. Kaikista maista minulla ei ollut kansalaisten lukumäärää, mutta aikalailla noissa tilastoissa korostuivat arabi-muslimi-maiden ja joidenkin afrikkalaisten maiden asukkaat - ei kaikkien. En niitä tässä halua nostaa esille, koska otokset ovat vielä pienempiä kuin tämä, somaleita lukuunottamatta. Sillä ei ole merkitystä turvallisuusarviointini suhteen. Toiseenkin suuntaan tilastot olivat paljastavia. Joissakin kansallisuuksissa ei ollut yhtään tuomiota koko aikana vaikka ihmisiä Suomessa olikin, tyyliin kiinalaiset, japanilaiset, korealaiset ja muistaakseni intialaisetkin olivat hyvin nollilla tai lähellä nollaa näissä tilastoissa. Intialaisetkaan, jotka tulevat Suomeen eivät tee juuri seksuaalirikoksia, siitäkään huolimatta, että naisen asema Intiassa on surkeaakin surkeampi monasti. Ehkä se on enemmän kastikysymys... Kyllä näissä luvuissa on jotain lainalaisuuksia nähtävissä. Ei ihme, että tutkijat ovat näihin tarttuneet. Toivottavasti tulemme aikanamme saamaan myös vuoden 2015 ja 2016 luvut.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #38

Kirjoittamaani kommenttiin vastatessasi annat suoraan ymmärtää että kritiikkini syy on että pidän esittämääsi rasistisena. Tulkinta on harhainen, enkä voi ymmärtää miksi se olisi nimittelyä. Sen toki myönnän että asian voisi muotoilla fiksumminkin. Sitä ärtyy jonkin verran, kun toinen vetoaa tilastotieteen osaamiseensa väitöskirjansa kautta, mutta ei osaa ottaa vastaan selkeää metodikritiikkiä. Olen pelkästään kommentoinut metodia, sinä tempaisit jostain rasisti-otsikon. Näyttää melkein tahalliselta debattitekniikalta, jotta ei tarvitsisi hyväksyä itse kritiikkiä.

Yritän nyt itsekin vielä yhden kerran. Vastauksessasi selkeästi ymmärsit tarkoittamani, mutta kuitenkin päädyit puolustamaan laskelmaasi. Jos lähdeaineisto todetaan puutteelliseksi tai epäluotettavaksi, sitä ei tule käyttää ollenkaan. Kun ei ole parempaakaan tilastoa, ei ole pitävä argumentti jolla voisi puolustella laskelmaa jonka luotettavuus on vähintäänkin kyseenalainen.

Annanpa varmuudeksi vielä esimerkin. Hotellissa on joka yö 100 vierasta, eli yöpymisiä on vuodessa 3600. Vieraat yöpyvät hotellissa keskimäärin 2 yötä vuodessa. Vuodessa varastetaan 100 pyyhettä. Sinun laskentaperiaatteella jakaja olisi yöpyjien hetkellinen määrä 100 jolloin todennäköisyys että vieras varastaa pyyhkeen on 100%. Minun laskentatavalla jakajana on vieraiden kokonaismäärä 1800 ja todennäköisyys että vieras varastaa pyyhkeen on 6%. Kuten sinun analyysissä, myös esimerkissäni keskitytään siis henkilön rikoksentekotodennäköisyyteen. Luonnollisesti jakajan täytyy olla analysoitavan aikavälin henkilöiden kokonaismäärä, eikä kekimääräinen (yöpyjien) määrä.

Käyttäjän aleksin kuva
Aleksi Tiensuu Vastaus kommenttiin #42

Pitää lähteä seuraamaan miekkareita ja olen jo auttamatta myöhässä, joten en ehdi muotoilla tätä hyvin, mutta toivottavasti ehdin edes ymmärtää lukemani.

Max, eikö tuossa sinunkin lähestymistavassa ole selkeä ongelma. Jos vierailen kerran elämässäni Kreikassa, enkä vierailuaikani sisällä - kahden viikon aikana - päädy raiskaamaan ketään, voiko minua rinnastaa maassa esimerkiksi kaksi vuotta siivosti viettäneeseen henkilöön. Kreikassa asuvalla on se 365 päivää vuodessa, minulla olisi ollut vain 14. Sinällän jonkinmoinen maassaolopäivät huomioiva lähestyminen olisi ihan asiallinen. Toisaalta, jos halutaan ihan raakadataa, jota ei ole tarkoitus rinnastaa suomalaisten suorittamiin seksuaalirikoksiin, niin mikä jottei sitten noinkin. Tuosta muuten puuttuu nolla, joka ei tietty sillai ole esimerkin kannatta hirvittävän oleellista.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #43

"Jos vierailen kerran elämässäni Kreikassa, enkä vierailuaikani sisällä - kahden viikon aikana - päädy raiskaamaan ketään, voiko minua rinnastaa maassa esimerkiksi kaksi vuotta siivosti viettäneeseen henkilöön"

Mietit tätä väärinpäin. JOS päätyisit raiskaamaan jonkun reissullasi, maassa kaksi vuotta siivosti elänyt rinnastettaisiin SINUUN.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #43

Kiitos huomautuksesta, niinpä puutuikin. No sehän vain vahvistaa viestiä, kun prosentit ovat 100 vs 0,6...

Aikadimensiota pohdin itsekin ja ymmärrän että sillä on merkitystä, pitäisi varmasti käyttää maassaolovuorokausia mittarina. Toisaalta tuo on akateeminen keskustelu, blogistin laskelman ja johtopäätösten validiteetti kaatui jo.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola Vastaus kommenttiin #42

Max. En ymmärtänyt mihin viittaat "rasisti-otsikolla" alun alkaenkaan. Ehkä ymmärsin väärin tai väärin päin. Olen pahoillani, jos kohdistin sinuun jotain asennetta mikä ei sinulle kuulunut. Luen ehkä myöhemmin kaiken uudelleen tuosta vinkkelistä, että mikä meni pieleen kommunikaatiossa. Usein teen niin nettikeskusteluissa muutenkin juuri selvittääkseni oman osuuteni sopassa. Kun olen ekaa kertaa blogia kirjoittamassa, en oikein hahmota miten nämä kommentteihin vastaamiset edes toimivat. En myöskään tunne ketään kommentoijaa entuudestaan, joten on vaikea pitää mielessä kuka sanoi missä mitäkin. Joten kärsivällisyyttä. Rasismi-syytökset "väärämielisille" ovat niin arkipäivää, että niitä alkaa ehkä nähdä sielläkin missä niitä ei ole. Palattaisiinko kuitenkin asiaan nyt alkuksi.

Tuo esimerkkisi on hyvä. Se valaisee ehkä tosi hyvin tätä problematiikkaa. Jos olisin kiinnostunut rasismista tai asenteista yksittäiseen hotellivieraaseen, niin tuo olisi tietysti huomioitava asia. Kun katson sitä en yhden vieraan ominaisuuksien kannalta vaan koko ilmiön kannalta,yhteiskunnallisena asiana, todellakin pyyhkeen varastamisen todennäköisyys tuolla keskimääräisellä vierasmäärällä on 100%. Juuri sitähän minä tässä blogissa yritän sanoa. Jos irakilaisia olisi maassa keskimäärin 50 000, siihen liittyisi (sikäli kun vanhat tilastot kuvaavat tulevaisuuden todennäköisyyttä) 500 rangaistusta seksuaalirikoksista viiden vuoden aikana, ei enempää eikä vähempää. Turvallisuudestaan huolissaan olevan naisen kannalta ei ole väliä ovatko ne vieraat siellä hotellissa kuukauden vai 8 kuukautta, jos niitä vieraita on joka hetki nuo 100 ja ne sata pyyhettä tulevat varastetuiksi.

Minun viestini vesittyisi siinä vaiheessa jos nuo tilastojen tuomiot ovat tulleet oikeassa elämässä valtaosin rajan yli tulleille turisteille. Silloin on väärin ainakaan käyttää sitä argumenttina maahantulon rajoittamiselle. Se ei toki poistaisi informaation kaikkea arvoa silloinkaan. Tyypilliset Suomessa tuomion saaneet "turistirikolliset" ainakin murroissa kait ovat naapurimaista Suomenlahden eteläpuolelta tai Euroopasta. Ja varastettuja autoja taitaa kulkea Venäjänkin suuntaan. Olisi absurdia alkaa varoa Suomessa vakituisesti asuvaa liettualaista näiden tilastojen takia. Tämä ei kuitenkaan liity kaiketi sinun argumenttiisi varsinaisesti. Sanonpa nyt vaan miten sitä itse ajattelen.

PS. Piti laittaa noita titteleitä, jos se auttaisi sitä, että tulevat blogini saisivat luvan ilmestyä Uuden Suomen blogivirrassa. Tämä blogi kun oli siellä vain hetken. En tiedä kauanko, koska en sitä itse siellä koskaan nähnyt.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #46

Minua ei häiritse matematiikka sinänsä, vaan johtopäätökset jotka siitä vedit. Sinun laskentatavalla esimerkkini kaikki 18000 hotellivierasta leimataan pyyhevarkaiksi, vaikka pyyhkeitä varastettiin 100. Mielestäni se ei ole loogista, enkä osaa olla puuttumatta sellaisiin väittämiin.

Itse maahanmuuttokeskusteluun en koske pitkällä kepilläkään. Siellä riittää keskustelijoita ilman minuakin, eivätkä nuo keskustelut ole kovin hedelmälliseltä näyttäneet. Oikaisen vain jos silmään sattuu hihasta heitettyjä johtopäätöksiä, aiheesta ja mielipiteestä riippumatta.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola Vastaus kommenttiin #48

Joo. Sinua ei selvästikään huoleta suomalaisten kohtaamat rikokset vaan vain hotellivieraiden leimaantuminen. Tässähän ne vaihtoehdot ovat.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #49

Myönnän, vertauskuva on vaikea konsepti. Täytynee lisätä romutettavien tyylien listalle, ironian ja sarkasmin kanssa. En kuitenkaan haluaisi aina puhua kuin lapselle.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola Vastaus kommenttiin #50

Tässähän on kyse siitä, että blogin teeman sijaan näillä sivuseikoilla on viety keskustelu "tieteellisyyden" nimissä ihan muualle. Tilastotieteestä tässä ei ole kyse.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #51

Asia selvä, jos faktoilla ja tieteellä ei ole merkitystä, poistun. Minua ei täällä tarvita.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola Vastaus kommenttiin #53
Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #51

"Tilastotieteestä tässä ei ole kyse"

Hienoa, että myönnät tämän. Sen sijaan, että piittaisit faktoista ja lukujesi oikeellisuudesta, sinua kiinnostaa pelkästään irakilaisten tekeminen pelottaviksi.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola Vastaus kommenttiin #55

Tarkoitin toki, että Max:in argumentissa ja sinun ei ole kysymys tilastotieteestä. Kyse on keskustelun viemisestä aidasta aidan seipääseen. Eli teeman vaihtamisesta. Näinhän sitä kieltäydytään kysymästä sitä blogini epämiellyttävää kysymystä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #57

Olisiko sitten vaan kannattanut esittää se 'epämiellyttävä kysymys' sen sijaan, että koitit vedättää numeroilla vaikka osoitit täysin selvästi ettei sinua kiinnosta ovatko lukusi oikein?

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola Vastaus kommenttiin #59

En minä olen mitään vedättänyt numeroilla. Olen ollut koko ajan blogini numeroiden takana. Eihän niitä edes ole kuin kaksi. Yksi jaetaan toisella. Ei siinä paljon ole vedättämistä. Jokaisen luulisi tajuavan mikä se luku on.

En tajunnut aluksi laisinkaan mitä yrititte sanoa, koska sanotussa ei tuntunut olevan mitään järkeä. Toki sittemmin koitin miettiä argumenttejanne siltä varalta, että teillä olisi ollut joku ajatuskin niiden takana tai joku asiallinen pointti mietittäväksi.. kun niin sinnikkäästi tunnuitte tuohon tilastotieteeseenne uskovan. Mielellään haluaisi uskoa ihmisten motivaatiosta hyvää kun ensi kertaa kohtaa.

Totesin pointtinne argumenttini kannalta kuitenkin hyvin sivuasioiksi. Eivät ne muuta numeroitani, argumenttiani tai johtopäätöstäni yhtään mihinkään. Toki netissä on paljon tuota teidän kaltaistanne ns. keskustelua, jossa yritetään hämätä keskustelu erilaisin tempuin johonkin muualle ja mitätöidä keskustelukumppani tai blogin esittämä asia. Ei mitään uutta auringon alla.

En ole koskaan ymmärtänyt mitä mieltä tuossa on. Ehkä joku tuostakin saa jotain sisältöä elämäänsä. Vastakkainasettelun ilmeisesti tarkoituksellista luomista dialogin sijaan. Näin sen nyt tulkitsen.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #60

Jos seisot lukujesi takana, sinulla pitäisi olla suuri kiinnostus niiden oikeellisuudesta ja sopivuudesta tämän asian käsittelyyn.

Kaikki mainitut asiat vaikuttivat suoraan lukuihisi, varsinkin siihen prosentuaaliseen määrään irakilaisista, jotka on rikoksesta tuomittu. Jos se irakilaismäärä, josta nuo tuomitut ovat on jokin täysin muu kuin maassa kulloinkin oleskeleva irakilaisto, niin lukusi on yksinkertaisesti huonosti mietitty. Samaten, jollet huomioi useista rikoksista tuomittuja, väitteesi rikoksista tuomittujen irakilaisten osuudesta koko joukosta on myös väärä.

Se, ettei sinua kiinnosta täsmentää arviotasi kertoo kyllä aivan kaiken. Jokainen, jonka aikomuksena on kertoa rehellisiä lukuja, olisi jo aikoja sitten sanonut ettei voi esittää lukuja koska riittäviä tietoja ei ole saatavilla.

Sinun tarkoituksesi on siis toinen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #49

"Joo. Sinua ei selvästikään huoleta suomalaisten kohtaamat rikokset vaan vain hotellivieraiden leimaantuminen. Tässähän ne vaihtoehdot ovat."

Hotellivieraiden leimaantuminen ei tietenkään haittaa, jos ei itse koskaan tarvitse olla hotellivieras, eikä siis itse tule leimatuksi pyyheliinavarkaaksi ja jos kertakaikkiaan puuttuu myötätunto niitä kohtaan jotka syyttömästi leimataan pyyheliinavarkaiksi.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #38

"Minä ajattelisin, että tällaisessa tapauksessa ei olisi erityistä syytä olettaa että tulija olisi jotenkin erityisesti enemmän rikoksiin taipuvainen kuin se lähtijä ja keskimäärin tulos ei tämän takia muuttuisi kovin merkittävästi ainakaan mihinkään tiettyyn suuntaan"

No, luvusta tietysti puuttuvat maassa vierailevien tekemät rikokset. Sekään luku ei välttämättä ole merkityksetön:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/107527-nama-luvut-...

Siteeraan kommenttiini olennaisesti liittyvän: "Tilastokeskuksen julkistamista tiedoista ilmenee, että joka toisella tuomitulla ulkomaalaisella oli vakinainen asuinpaikka Suomessa"

En tosin tiedä lukuja Suomessa vierailevista irakilaisista, saati heidän rikoksistaan, mutta et taida tietää sinäkään. Koko spekulointi irakilaisten turvapaikanhakijoiden aiheuttamasta turvattomuudesta käy yhä enemmän pelkäksi arvailuksi.

En väitä, etteikö se voisi pitää paikkaansa, mutta tilastojen käyttäminen sen osoittamiseen on aika hataralla pohjalla. Lukujen esittäminen, kuin varmuuden osoituksena, on pelkkää fuulaa tässä vaiheessa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Otan vastaan täsmällisempiä ehdotuksia otsikoksi, jos joku keksii"

Miten olisi: Retostelen rikosluvuilla, jotta ihmiset pelkäisivät turvapaikanhakijoita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tuo on aika hyvä, en keksi parempaa. :)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jokainen voi tämän yksinkertaisen luvun perusteella tehdä omia johtopäätelmiään."

Jos irakilaisten tekemät seksuaalirikokset Suomessa on noin 1-2%, mitä blogisti on yrittänyt tässä blogissa todistella, irakilaisten poistaminen Suomesta parantaa turvallisuustasoa Suomessa tuon 1-2%.

Edelleen mahdollisuus joutua seksuaalisen väkivallan uhriksi on siis lähes yhtä todennäköistä kuin ennen irakilaisten poistamista maasta, siis 98-99% siitä entisestä uhasta.

Loput 98-99% seksuaalisista väkivallanteosista ovat siis suomalaisten, somalien ja muiden kansanryhmien kuin irakilaisten aiheuttamia.

Jos Suomesta poistettaisiin kaikki muut kansanryhmät paitsi irakilaistaustaiset turvallisuustaso paranisi dramaattisesti, jopa 98-99% kaikista seksuaaliväkivallanteoista loppuisi.

Sitäpaitsi, yksikään suomalainen tai somalitaustainen suomalainen ei kokisi enää seksuaalisen väkivallan uhkaa irakilaistaustaisten mamujen taholta, vaan kaikki jäljelle jäänyt väkivalta, siis 1-2% kokonaisväkivallasta, suuntautuisi irakilaisiin itseensä, koska muitahan täällä ei sitten enää olisi.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Arto Vihavainen ei nyt ole tainnut lukea blogia ajatuksella. En minä missään ole laskenut, että irakilaisten tekemät seksuaalirikokset olivat 1-2 % kaikista seksuaalirikoksista, vaan 1% heidän omasta lukumäärästään. Oikea todennäköisyyden tulkinta olisi, että jos irakilaisia olisi 6000:n sijaan 60 000 tuomiot nousisivat 60:stä 600:aan. JOs heitä olisi 600 000 niin rikoksia olisi 6000.

Jos heitä olisi 5 miljoonaa, niin tuomioita olisi 50 000. Nyt Suomessa kaikki kansallisuudet mukaan lukien seksuaalirikoksia on noin 2500. Siinä on aika valtavan iso ero. Ero on niin iso, että sitä ei pitäisi olankohautuksella tai yksityiskohdista vääntämällä mitätöidä. Laskelmassa saa olla tosi isoa erheitä ja tilastovirheitä ja väärinmittauksia, ja siltikin ero on valtava.

Mikä tässä nyt on niin vaikeaa ymmärtää? Vaikeahan tätä lukua on katsoa ja olla selittämättä pois tavalla taikka toisella..

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mikä tässä nyt on niin vaikeaa ymmärtää? Vaikeahan tätä lukua on katsoa ja olla selittämättä pois tavalla taikka toisella.."

Minä ymmärrän kyllä hyvin että tällä tilastojen vatvomisella yritetään puolustella kovasti maahanmuuttokriittisiä asenteita. Ymmärrän myös hyvin että koska niitä asenteita on ja niitä asenteita pyritään puolustamaan, mikään ei voi horjuttaa maahanmuuttokriitikoiden käsitystä siitä että irakilaiset ovat vaarallisia raiskaajia, joita olisi syytä karttaa, varsinkin naisihmisten, sekä Suomessa että ulkomailla, varsinkin Irakissa.
-------------

Irakissahan irakilaisia on enemmistö eikä pieni vähemmistö, kuten Suomessa. Irakissa siis suomalaisten tilastolukujen valossa naisen mahdollisuudet tulla raiskatuiksi ovat suhteessa 2:1, siis puolta suuremmat kuin Suomessa.

Suomessa sen sijaan, antamiesi lukujen valossa, naisen mahdollisuus tulla raiskatuksi olisi vain häviävän vähän pienempi, vaikkei Suomessa olisi yhtään irakilaista.

Mitä sinä siis pelkäät täällä Suomessa?
---------------------

Irakissa sinun ehkä olisi omien tilastolukujesi valossa syytä olla hiukan enemmän huolissasi, vaikkei kaksi kertaa suuremmat mahdollisuudet tulla siellä raiskatuksi Suomeen verrattuna edelleenkään edusta kovin suurta mahdollisuutta raiskatuksi tulemiseksi.

Irakissa olokaan ei siis vielä lisää vaaraa paljon, koska vaara Suomessakin taitaa olla tilastollisesti kovin pieni. Sitäpaitsi, täällä Suomessa nainen voi aina karttaa irakilaisia miehiä, jos pelkää heitä.

2

Käyttäjän aleksin kuva
Aleksi Tiensuu

Hei Anne, kirjoitin uuden blogituksen, jossa sinut ohimennen mainitaan nimellä. Ajattelin, että lie kohteliasta tiedottaa sinulle asiasta.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Kiitos tiedosta. En olisikaan kiireeltäni huomannut!

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Sain tänään sähköpostitse yksityiskohtaisemmin asiaa tutkineen henkilön kommentin tässä keskustelussa esitettyihin asioihin. Hänen luvallaan laitan viestin tähän.

Asiassa olet mielestäni oikeassa:

1) Melkein kaikki rikoksista tuomitut Irakin kansalaiset (55/59) ovat Suomessa vakituisesti asuvia, eivät siis turisteja. Tämä selviää helposti käyttämällä linkittämääsi Tilastokeskuksen palvelua.

2) Rikoksen uusijoiden huomioiminen ei juurikaan muuta johtopäätöksiä. Raiskausrikoksen uusii viiden vuoden aikana vain noin 1 - 13 %; ks. teksti ja kuvio IV.1 sivulla 56 raportissa

[*] http://www.oikeusministerio.fi/fi/index/julkaisut/...

ja tiivistelmä

[**] http://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/ajankohtaist...

3) Sarjarikollisten tapauksessa koko rikossarja käsitellään yleensä yhdellä kertaa ja annetaan yksi tuomio; ks. raportin [*] sivulla 66 kohtaa 4. Siten sarjarikokset eivät vääristä tilastoa.

4) Hotellivieras-analogiassa päädytään arvioon, että vieras varastaa keskimäärin 1/360 pyyhettä per yö, siis 1 pyyhkeen vuodessa. Analogian sopivuuden tai sopimattomuuden kannalta olisi otettava kantaa siihen, kuinka moni varkaista uusii rikoksensa. Jos kukaan ei uusi 360 yöpymisen aikana, niin silloin jokainen vieras varastaa 1 pyyhkeen 360 yöpymisen aikana. Tässä mielessä kaikkien vieraiden "syyllistäminen" on perusteltua.

5) Ulkomaalaiset syyllistyvät etenkin törkeisiin raiskauksiin ja ns. puskaraiskauksiin, joiden tuottamat fyysiset ja psyykkiset vammat omat muita tekotapoja merkittävästi suurempia; ks. raportin [*] taulukot IV.3, VI.7 ja VI.8.

6) Tuomion saa vain pieni osa (noin kuudesosa) raiskauksesta epäillyistä; ks. raportin [*] taulukko III.7. Vaikka tässä osuudessa on jonkinverran vaihtelua kansalaisuuksisttain ja vaikka epäillyissä sama henkilö voi esiintyä monta kertaa, on raiskauksesta epäiltyjen osuus huomattavan suuri eräiden kansallisuuksien keskuudessa. Esim. vuonna 2012 irakilaisia epäiltiin 31 raiskauksesta, mutta tuomioita tuli 8-9 vuonna 2012 ja 13 vuonna 2013. Jätän tällä kertaa kuitenkin tarkemmat luvut ja lähdeviitteet esittämättä ja mainitsen vain, että Optulan raportti käsittelee nimenomaan raiskausepäilyjä:

[***] http://www.optula.om.fi/material/attachments/optul...

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Yli kolme vuotta on kulunut tämän blogin kirjoittamisesta.
Tällaista raportoidaan tänään 14.12.2018
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c2640498-3233-4...

Toimituksen poiminnat